SKF
| SPÄŤ |

AKTIVITY - 2012

DECEMBER

• Druhý decembrový víkend sa v Prahe v rámci seminára a skúšok usporiadaných Českou kendo federáciou konala už tradičná súťaž Shinbukan Iaido Taikai, ktorú usporadúva každoročne klub Shinbukan Praha.
Aj tento krát sa na súťaži zišlo pomerne veľa iaidistov z Čiech a Moravy a tento rok sa po ročnej prestávke zúčastnili takmer už tradične aj zástupcovia zo Slovenska – traja členovia HikariDojo Košice, Marián Bartko, Adriana Nagyová a Štefan Fečo.
Súťaž začala veľmi netradične, pretože všetci držitelia tretích danov obdržali od Tomáša Kyncla trojstranový rozhodcovský test, ktorý bolo potrebné vyplniť a odovzdať. Takto sa v Českej kendo federácii preverujú vedomosti všetkých ľudí, ktorí ašpirujú na rozhodcovské stoličky.
Vzhľadom na to, že tretie dany mali nie len súťažiť, ale aj doplniť rozhodcovskú trojicu štvrtých danov – Vladimír Hyndrák, Tomáš Kyncl a Michal Kolísek, bolo potrebné, aby si svoje meranie síl vybavili hneď na začiatku.
Marián Bartko tak začínal zo Slovenskej trojice ako prvý a podarilo sa mu vyhrať svoju skupinu. Cez ďalšie víťazstvo sa posunul do finále, kde sa opätovne stretol s Pavlou Štepánovou, s ktorou bojoval už v základnej skupine. Aj tento krát sa mu ju podarilo tesne poraziť a zvíťaziť tak v kategórii Sandan a rýchlo sa presunúť na stranu rozhodcov.
V kategórii Nidan sa pozbierala pomerne silná konkurencia, v ktorej viacerí pomýšľali na najvyššiu priečku. Druhý zástupca Slovenska – Adriana Nagyová si bez problémov poradila so súpermi v základnej skupine, aby potom poraziac ďalších dvoch súperov postúpila do finále kategórie. Vo veľmi peknom boji nakoniec s prehľadom zvíťazila a zaknihovala tak druhú zlatú medailu pre HikariDojo na súťaži. Ako posledný zo Slovákov do boja zasiahol Štefan Fečo. Tak ako nezaváhal v základnej skupine a v ďalšom kole, nenašiel premožiteľa ani vo finále, čím doplnil zbierku zlatých medailí v individuálnych kategóriách na tri.
Záver dňa sa niesol v súťaži tímov. Tento rok sa jej zúčastnilo sedem tímov vrátane tímu HikariDojo pozostávajúceho z troch víťazov individuálnych kategórií. Ani v tomto meraní síl sa Slovenský tím nestratil a víťazstvom v skupine a následným víťazstvom v semifinále sa posunul až do finále, kde opätovne, ako v základnej skupine narazil na zástupcov KokkiDojo.
Po vyrovnanom boji sa nakoniec zrodilo tesné víťazstvo 2:1 v prospech HikariDojo, ktoré tak zaznamenalo historický úspech, keďže jeho členovia zvíťazili vo všetkých kategóriách, v ktorých nastúpili a odviezli si domov celkovo štyri prvenstvá.
Gratulujeme.

NOVEMBER

• Po prvý krát sa v Strednej Európe uskutočnilo Koryu Taikai a to 17. – 18.11.2012 pri príležitosti osláv 20. Výročia založenia klubu Tenshinkan Dojo vo Varšave. Na túto slávnostnú udalosť prijalo pozvanie viacero v Európe uznávaných učiteľov z rôznych škôl Iaido.
Sobotňajšieho seminára a nedeľňajšej súťaže sa zúčastnilo okolo 90 vyznávačov tohto bojového umenia, zo všetkých spomenutých škôl. Súťažilo sa v kategóriách Mudan, Shodan, Nidan, Snadan a Yondan+Godan. Slovensko bolo zastúpené dvoma členmi HikariDojo patriacim do rodiny TamiyaShinkenRyu – Marián Bartko a Adriana Nagyová.
Súťaž prebiehala systémom K.O. hneď od prvého kola. Súťažiaci museli predviesť v každom kole ľubovoľných päť kata, pričom kata mohli byť koryu jednotlivých štýlov, alebo tiež SeiTeiIai. Vyššie technické stupne si nenechali ujsť túto príležitosť prezentovať vo svojom cvičení koryu kata školy, ku ktorej patria.
Adriana sa od prvého zápasu v dobre obsadenej kategórii Nidan predviedla veľmi dobrým cvičením a postupne sa cez protivníkov v jednotlivých štýloch prepracovala až do finále tejto kategórie. Tam sa stretla so zástupcom MusoJikidenEishinRyu, ktorého s prevahou zdolala 3:0 a stala sa víťazkou prvého ročníka koryutaikai v kategórii Nidan. Po skončení súťaže sa viacero rozhodcov, ktorí zhliadli finálový súboj vyjadrilo, že jej spôsob prezentácie koryu kata bol úplne najlepší zo všetkých účastnikov.
Marián bojoval v kategórii Sandan, kde sa mu podarilo postupne prebojovať až do semifinále. Tam tesne, 2:1 podľahol budúcemu víťazovi zo Španielska a tak sa v boji o tretie miesto stretol so zástupcom usporadúvajúceho klubu. Aj v tomto súboji však prehral 2:1 a tak celkovo obsadil vo svojej kategórii štvrté miesto. Členovia HikariDojo opätovne dokázali, že sa v európskom iaido nestratia a že dlhoročne patria medzi Európsku špičku.
Gratulujeme.
Výsledky, zoznam učitelov a jednotlivých zúčastnených škôl nájdete tu.

SEPTEMBER

• 11. Majstrovstvá Európy v Jodo prebehli prvý septembrový víkend v športovom komplexe umiestnenom na jednej z periférií Bruselu v Belgicku. Delegáciu ZNKR z Japonska v zložení ARAI Hiroshi sensei – Jodo Hanshi 8th Dan a KUROGO Genji sensei – Jodo Kyoshi 8th Dan viedol TOMINAGA Shozo sensei – Jodo Hanshi 8th Dan.
Seminárov a súťaže v kategórii tímov a individuálnych kategótiách od Mudan až po Godan sa zúčastnilo celkovo deväťdesiat súťažiacich z trinástich krajín. Slovensko bolo reprezentované Adrianou Nagyovou (Hikari Dojo Košice) v kategórii Mudan a Mariánom Bartkom (Hikari Dojo Košice) ako menežérom výpravy ( on sa bohužiaľ na základe nových pravidiel nemohol zapojiť do súťaže ).
Adriana sa po skvelých výkonoch v základnej štvorčlennej skupine, kde všetky súboje vyhrala v pomere 3:0 prebojovala do štvrťfinále v ktorom zdolala poľského reprezentanta 2:1. Zo semifinále sa víťazstvom nad ďalšou poľskou reprezentantkou dostala až do finále. V najvyrovnanejšom finále spomedzi všetkých kategórií nakoniec podľahla švédskej reprezentantke tesne 2:1.
Aj napriek prehre vo finále je Adrianina strieborná medaila historickým úspechom slovenského jodo. Hneď prvú účasť na Majstrovstvách Európy premenila maličká slovenská reprezentácia na medailovú.
Naši reprezentanti svoju účasť na vrcholnom Európskom podujatí zavŕšili úspešným zložením skúšok – Adriana 1.dan jodo a Marián 2.dan jodo.
Gratulujeme


end

| KENDÓ | IAIDÓ | JODÓ | NOVINKY | AKTIVITY | KONTAKTY | DOKUMENTY | ETIKA | LEGENDY | FOTOGALÉRIA | FÓRUM | LINKY |
HOME