SKF
| SPÄŤ |

AKTIVITY - 2007

NOVEMBER

• Tradícia hovorí, že „Martin by mal prísť na bielom koni“. Tento rok začalo skutočne snežiť ako za zavolanie. Avšak so snehom do Turčianskych Teplíc prišla aj očakávaná návšteva nášho spoločného učiteľa, Victora C. Cooka. Slovensko navštívil aj so svojou manželkou, pani Terry.
V sobotu ráno sme sa všetci zišli v novej telocvični, pripravení bojovať. Prečo som to takto nazval ? Jednoduché, cvičilo sa Ko-Ryu. A tam sa bojuje. Prísne pozície meča a postavenie tela je už posudzované trochu benevolentnejšie ako v Sei Tei. Hlavné je, aby praktikovaná technika bola plynulá a účelná, plná krytov a prekvapivých sekov. Počas soboty sme precvičili celý Shoden Omori Ryu. Zámer bol, precvičiť základné techniky Ko-Ryu a poukázať na odlišnosti cvičenia v Sei Tei.
Nedeľa bola svojím spôsobom pokračovaním minulého roku, kedy sa cvičili techniky Okuden Suwariwaza. Tento rok sme nadviazali a prešli celú sériu Okuden Tachiwaza. Deň bol okorenený aj niekoľkými Kiai-waza, tak ako v sobotu.
Po ukončení seminára nás všetkých čakala cesta domov cez kompletne zasnežené Slovensko. Cestári zase zaspali, nečakali že „Martin“ príde s takou nádielkou...
Fotky nájdete na tomto odkaze.


OKTÓBER

• Cez víkend, v dňoch 20. a 21.10.2007, sa uskutočnil kendo seminár so skúškami po 2. kyu vrátane. Súčasťou tohto podujatia bol aj 3. ročník Národnej kendo ligy o Majstra SR (NKL).
V piatok večer sa konalo stretnutie všetkých kendo klubov na Slovensku, kde sa dohodol harmonogram kendo akcií na ďalší rok, vrátane zmeny termínu konania MS (bude až začiatkom roku 2009).
V sobotu dopoludnia prebehla prvá časť seminára – tréning zameraný na základné techniky. Cvičenci boli rozdelení do 2 skupín, začiatočníci bez bógu pod vedením Rasťa Pazdernatého (2. dan) a pokročilejší cvičenci pod vedením Mira Mihaloviča (2. dan).
Popoludňajšia časť seminára začala cvičením nadväzujúcim na dopoludňajší tréning. Nasledovali skúšky, na ktorých sa zúčastnili traja cvičenci – všetci ich úspešne absolvovali a získali príslušné technické stupne. Blahoželáme!
Po skúškach nasledoval turnaj o titul majstra SR. Zúčastnilo sa ho 12 ľudí, zastúpení bol každý kendo klub na Slovensku. Víťazom sa stal Roman Mihalovič z Hachidori dojo Liptovský Mikuláš, na druhom mieste skončil Braňo Čontoš z Cassovia Kendo klubu Košice a 3. miesto obsadil Karol Ištok z Kendo klubu Poprad. Cena za najlepšieho bojového ducha – The best fighting spirit – bola udelená Rasťovi Pazdernatému zo Shinbukan dojo Bratislava. Kompletné výsledky môžete vidieť tu.
V nedeľu dopoludnia prebehol posledný tréning, cvičilo sa opäť v dvoch skupinách. Cvičenie vyvrcholilo voľným ji-geikom. Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom gratulujeme.


SEPTEMBER

• Tretí septembrový víkend sa konal Iaidó seminár. Uskutočnil sa po prvý krát na Morave, vo Vyškove.
Seminár trval od piatka do nedele a tá bola, ako býva dobrým zvykom, určená pre poobedňajšie skúšky. Tento krát po 1. Dan vrátane. Celú akciu zorganizoval Český Shinbukan v spolupráci s Českou federáciou kendó. Prítomnosť sensei-a Victora C. Cooka (7.dan Iaidó Renshi) zaručovala na akúkoľvek položenú otázku vždy kvalitný a zrozumiteľný výklad poprekladaný anglickými frkmi. :) Tento charizmatický gentleman dá proste vždy niečo navyše.
Slovensko bolo zastúpené cca 10 ľuďmi, z ktorých sa skúšok zúčastnili traja. Všetci úspešne. Okrem domácich a nás, sa seminára zúčastnili aj Poliaci a Maďari. Celkovo sa seminára zúčastnilo okolo 90 cvičencov. Počas dvoch dní sa prebralo celé Sei Tei Iai, tento krát výnimočne od konca. Inými slovami, začali sme v sobotu ráno 12-tu kata Nuki uchi a skončili prvou formou Mae v nedeľu doobeda.
V galérii prinášame pár fotiek zo seminára.


AUGUST

• Tretí augustový týždeň bol vyhradený pre výnimočnú akciu s názvom Summer Iai/Jodo Seminar 2007, ktorý sa uskutočnil v anglickom Brightone, na pôde miestnej univerzity. Počas celého týždňa striedala jedna OSOBNOSŤ druhú. Mená ako KISHIMOTO Sensei, ISHIDO Sensei alebo MORITA Sensei asi nemusím nikomu zvlášť predstavovať. Všetci títo sa starali o to, aby sa aj starý kontinent nadýchal vône naozajstného japonského cvičenia. Aspoň na týždeň.
Od nedele 12.8. do utorka 14.8. sa cvičilo Sei Tei Iai. Učitelia upozorňovali na plynulosť cvičenia a vhodné časovanie jednotlivých kata. Zvyšné dni do piatku boli vyhradené pre praktikovanie Koryu štýlov Shinden aj Jikiden. V tejto časti sa prihliadalo na nízky pevný postoj. Paralelne s tým prebiehalo cvičenie Jodo, kde sa kládol dôraz na Kihon Sótai (párové cvičenia).
V utorok a piatok boli skúškové dni. V Iaido sa robili skúšky po 5. Dan vrátane. Za našu výpravu sa skúšok úspešne zúčastnil Miloš Kováčik a získal 3. Dan. Musím podotknúť, že sa cvičilo pred čisto japonskou porotou zostavenou z najvýznamnejších Iaido postáv súčasnosti. Jodo skúšky boli tiež po 5. Dan vrátane a Miloš bol opäť úspešný, obdržal 1. Dan. Celkovo sa seminára zúčastnilo cez 150 cvičencov.
Vo fotogalérii vám prinášame krátky fotoreport.


JÚN

• V piatok 8.6.2007 sme všetci nasadli do auta a vyrazili smer Vyšegrád (Maďarsko), akcia Iaido seminár. Cesta ubehla rýchlo. Vodné dielo Gabčíkovo, spotený maďarský colník, impozantná Ostrihomská bazilika a nakoniec, príjemné historické mestečko na Dunaji, Vyšegrád. Po ubytovaní sme si dali perfektnú večeru v renesančnom staromaďarskom štýle.
Po rannej sprche a praženičke sme sa hodili do gala (gi + hakama a meče na chrbát) a presunuli sa do dojo. Zvítali sa so známymi tvárami z Maďarska, Česka, Poľska a samozrejme s naším učiteľom pánom Cookom a jeho manželkou. Obaja, ako obvykle, láskaví a milí.
Všetkých iaido-chtivých sa nás nakoniec zišlo 35-40 kusov. Tento počet dovolil učiteľovi pristúpiť k žiakom oveľa bližšie a intenzívnejšie. Vytrvalo vysvetľoval, opravoval a radil s anglickým vtipom jemu vlastným. Celý víkend sa venoval hlavne dôležitým detailom cvičenia Sei Tei Iai, dokonca sa zachádzalo až do detailov nastavenia mysle pri jednotlivých kata. Celkovo sensei prízvukoval dôležitosť pochopiť jednotlivé kata ako celok. Vdýchnuť cvičeniu život, "vidieť" nepriateľov, chápať dôvody jednotlivých pohybov. Skrátka, "nebyť robot vykonávajúci pohyby", ako trefne poznamenal v záverečnej reči.
Na záver, ako tradične, konala sa aj sayonara party. Povedal by som, tak v maďarskom štýle. Všetci pekne pospolu okolo jedného stola, všade kopy pečeného štipľavého mäsa a zemiakov na milión spôsobov, guláše, vína, atď. Fajn. Inak, Slovensko nás v nedeľu poobede privítalo s "otvorenou náručou"- prietržou mračien. Aaaa ozaj, keď som pri tom slove fajn, tak aj seminár by som označil že... fajn. Vlastne veľmi fajn.


MÁJ

• Už sa stáva tradíciou, že koniec mája je venovaný akcii s názvom Jarný Iaido seminár. Aj tento rok tomu nebolo inak. Všetci zúčastnení sa stretli 19.5.2007 o 8:30 v telocvični rybárskeho učilišťa v Mošovciach, aby si mohli zacvičiť pod vedením Victor Cook sensei-a (7. Dan Iaido Renshi). Návštevou nás poctila aj jeho manželka, pani Terry (5.Dan Iaido).
Počas prvého dňa sa cvičilo Sei Tei Iai. Večer bol venovaný Sayonara party, na ktorej sme sa niektorí bavili až do neskorej noci. :) Na druhý deň ráno nás však čakal náročný deň v podobe poobednajších skúšok. Tento ročník sa robili po 1.dan vrátane. Vystresovaných tvárí bolo neúrekom, avšak celkovo dopadla skúšková časť seminára dobre. Z 34 zúčastnených bola väčšina úspešná. Tohtoročný seminár potvrdil aj vysoký organizačný štandard a kvalitu akcie, čo demonštruje aj celkový počet zúčastnených - 91 cvičencov z 5 krajín.
Pár ilustračných fotiek nájdete tu (fakt len pár ;)).


APRÍL

• 21. a 22.4.2007 sa uskutočnil Kendo seminár v Turčianskych Tepliciach. Po viacerých „diplomatických“ mailoch a rokovaniach sa nám podarilo dostať na Slovensko p. Mikea Davisa, 7.dan Kendo Kyoshi.
Sensei priletel vo štvrtok večer, tak sme s ním absolvovali krátku prechádzku po centre Bratislavy, večeru a odviezli sme ho na hotel. Na piatok bol nachystaný výdatnejší program: návšteva hradu Červený kameň a husacina v Chorvatskom Grobe. Poobede sme sa presunuli do Turčianskych Teplíc. V sobotu začal sensei riadnou sprchou: kontrola ustrojenia. Potom prebral s nami základy kenda - od práce nôh až po riadne seky. V podobnom duchu pokračoval aj poobedňajší tréning. Večer sa konala sayonara party v penzióne Pod orechom, ktorá sa natiahla do neskorých hodín. V nedeľu sme znovu začali od práce nôh, postoja, držania shinaia,... Poobedňajší kratší tréning končil ji-geikom. Sensei zhodnotil dobrú úroveň základov kenda na Slovensku, avšak bol prekvapený malou členskou základňou. Vo voľnej debate nám vytýčil ciele, ktoré by sme mali dosiahnuť a prisľúbil účasť na ďalšom ročníku.


FEBRUÁR

• V sobotu 3. februára 2007 sa v Košiciach uskutočnil Iaido seminár pod vedením trojice učiteľov z bratislavského Shinbukan dojo: sensei Gabriel Banič (3.dan iaido, 2.dan jodo), Juraj Váňa (2.dan iaido) a Miloš Kováčik.
Seminára sa zúčastnilo 30 iaidistov. Počas prvých 2 hodín sa cvičili základné Iai kihon a potom sa detailne prebrali prvé
4 Sei Tei Iai kata. Nasledovala hodina venovaná Jo kihon. Po obednej prestavke sme sa opäť venovali Iaido, aj Jodo.
Vo fotogalérii vám čoskoro prinesieme aj fotografie z akcie.


end

| SPÄŤ |
HOME