SKF
| SPÄŤ |

AKTIVITY - 2009


DECEMBER

• Pri príležitosti 30.výročia Shinbukanu v Európe 12.12.2009 Shinbukan Praha pod vedením Pavla Balvína usporiadal súťaž jednotlivcov a družstiev v iaido. Hlavnú cenu – za prvé miesto v kategórii 2.danov venoval hlavný prestaviteľ Shinbukan v Európe, sensei Victor Cook.
Turnaja sa zúčastnili hlavne zástupcovia českých klubov, ale svojou účasťou prispel aj Hidari Iai Zen Do Košice dvoma súťažiacimi. V kategórii 1.kyu suverenné zvíťazila Adriana Nagyová. V kategórii 2.danov sa Mariánovi Bartkovi nepodarilo postúpiť z poolu.
Prvé miesto v kategórii 2.danov obsadil Jozef Smolka zo Shinbukan Praha, čím obdržal aj hlavnú cenu.


NOVEMBER

• Prvý novembrový víkend sa opäť cvičilo v Turčianskych Tepliciach Iaidó Ko-Ryu. Tento rok sa sensei po dohode s organizátorom rozhodol pre sobotnú praktiku Chuden Hasegawa Eishin Ryu. To znamenalo výraznú zátaž na naše lavé koleno ale krása Chudenu to vyvážila. Po prvých troch kata, ktoré sú "jednoduchšie" nasledovali Ukigumo, Yama Oroshi a Iwanami. Ich technická komplikovanosť niektorých z nás celkom vydesila, ale myslím že pre väčšinu to bolo bez výraznejších problémov. Ostatné štyri boli relatívne zvládnuteľné. Navyše, večerné pifko na sayonara party, nám "opravilo" kolená na nedelné cvičenie Okuden Tachiwaza. Sensei zrejme vypočul naše nevypovedané prosby, neísť opäť na kolená. Tak sa nedeľné dopoludnie opakovalo minuloročné Oku Iai. Poobedňajší free practise bol už len možnosťou precvičiť si naučené kata. Na tohtoročnom seminári sa zúčastnilo asi 40 iaidoka. Učitelom seminára bol sensei Cook (7. Dan Iaido Renshi) s manželkou Terry (5. Dan Iaido).
A ešte posledná info, tento rok nesnežilo (viď KoRyu seminár v roku 2008).

• V mestečku Mierlo nachádzajúcom sa neďaleko holandského mesta Eindhoven sa v čase od 19.11. do 21.11.2009 uskutočnili 16. Majstrovstvá Európy v bojovom umení Iaido, ktoré boli usporiadané Holandskou Kendo Federáciou pod záštitou Európskej Kendo Federácie. Technickú podporu majstrovstvám poskytla Japonská Kendo Federácia vyslaním delegácie renomovaných učiteľov a rozhodcov v zložení Kishimoto Chihiro, Hanshi 8-Dan, Yamazaki Takashige, Hanshi 8-Dan a Aoki Eiji, Hanshi 8-Dan.
Na šampionáte sa stretlo 154 vyznavačov tohto bojového umenia z 21 krajín Európy, aby reprezentovali svoje národné zväzy. Slovenskú Kendo Federáciu reprezentovali dvaja zástupcovia Hidari Iai Zen Do Košice. V kategórii nidan ( 2.dan ) nastúpil Marián Bartko a v kategórii mudan ( žiacke technické stupne ) Adriana Nagyová.
V kategórii mudan sa Adriane Nagyovej, obzvlášť darilo a po bojoch v skupine obsadila druhé, postupové miesto. Následným víťazstvom postúpila do semifinále, kde zviedla veľmi vyrovnaný boj s poľským reprezentantom. Po prehre 2:1 sa jej nepodarilo postúpiť do finále a celkovo obsadila 3.miesto, za ktoré obdržala bronzovú medailu. Úspech je o to väčší, že slovenská výprava patrila na majstrovstvách k najmenším čo do počtu účastníkov.
Štatistika ME
- počet krajín: 21
- celkový počet pretekárov:154
- počet pretekárov v jednotlivých kategóriach: Mudan ( žiacke technické stupne ): 20, Shodan ( 1.dan ): 33, Nidan ( 2.dan ): 32, Sandan ( 3.dan) : 27, Yondan ( 4.dan ): 23, Godan ( 5.dan ): 14, Rokudan ( 6.dan ): 5
- počet rozhodcov: 3 z Japonska + 26 európanov


SEPTEMBER

• V dňoch 17. – 20. september uskutočnil 18. Toru Giga Prague Kendo Cup, akcia s bohatou tradíciou. Tento rok sa tu stretlo až 130 kendókov z 15 krajín. Aj napriek obrovskému počtu účastníkov, neboli žiadne problémy s organizáciou a aj kapacitne to naši susedia zvládali na jednotku. Vo štvrtok, piatok a sobotu, dohromady vo štyroch 3-hodinových tréningoch sa cvičilo, v sobotu poobede sa konali skúšky a v nedeľu nasledoval samotný turnaj. Seminár, skúšky a turnaj sa konali pod vedením Hiroshiho Ozawu (7.dan) a spolu s ním množstvo senseiov:
Z Japonska: Hideo Amagai (7. Dan), Hisao Horiguchi (7. Dan), Makoto Kodama (5. Dan)
Z Európy: Wolfgang Demski (7. Dan) - Nemecko, Alain Ducarme (7. Dan) - Belgicko, Terry Holt (7. Dan) – Veľká Británia, Ryutaro Kamemoto (7. Dan) - Rakúsko, Jörg Potrafki (7. Dan) - Nemecko, Tibor Barany (6. Dan) – Maďarsko, Dany Delepiere (6. Dan) - Belgicko, Hiroshi Ito (6. Dan) - Poľsko, Andrzej Kustozs (6. Dan) - Poľsko


JÚN

• V dňoch 12. až 14. sa konal v Turčianskych Tepliciach kendó seminár a turnaj tímov pod vedením Mike Davis senseia, 7. Dan Kendó. Sensei pricestoval na Slovensko vo štvrtok podvečer. Po privítaní a večeri sa ubytoval v jednom z bratislavských hotelov.
V piatok ráno sme vyrazili na miesto konania seminára. Dopoludnia sme ešte stihli absolvovať splav Váhu na pltiach pod Strečnom. Plavba bola miestami celkom akčná, hlavne keď začal fúkať protivietor a mali sme pocit, že stojíme na mieste. Vtedy museli pltníci riadne zabrať, aby sme nešli proti prúdu rieky.
Do Turčianskych Teplíc sme dorazili živí a zdraví. V piatok popoludní bol na programe rozhodcovský seminár. Boli sme rozdelení na dve skupiny – jedna skupina rozhodovala, druhá skupina zápasila. Pre mnohých z nás to bola prvá skúsenosť v úlohe rozhodcov. Rozhodcovský seminár bol naplánovaný na dve hodiny. Ale tak mnoho informácií nie je možné podať za tak krátky čas, takže táto časť seminára trvala tri hodiny. Na budúci rok sme sa rozhodli pre rozhodcovský seminár v dlhšom trvaní.
Sobota bola v znamení celodenného cvičenia. Precvičili sme si základné aj pokročilejšie techniky. Fyzicky náročnejšie boli cvičenia zamerané na prácu nôh, keď sme prebehovali na dĺžku celej telocvične v rýchlom tempe. Ako niekoľkokrát sensei zdôraznil, práca nôh je veľmi dôležitá ... Na záver sobotného tréningu bolo ji-geiko.
V nedeľu bol na programe turnaj 3-členných tímov. Prihlásilo sa 9 tímov, súťažilo sa systémom poolov. Na turnaji si mnohý z nás vyskúšali funkciu rozhodcov, čiže sme si prakticky overili poznatky získané na piatkovom rozhodcovskom seminári. Po vyhlásení výsledkov, bolo ešte voľné ji-geiko.
Výsledky turnaju:
3. miesto: tím Faun group v zložení:
- Petr Grasser (Kacubó Kenrikai Praha)
- Michal Suchý (Kacubó Kenrikai Praha)
- Faun Phong (Kacubó Kenrikai Praha)
2. miesto: tím Hora Hora v zložení:
- Miroslav Skyba (Cassovia kendó klub Košice)
- Ondřej Dudáš (Kacubó Kenrikai Praha)
- Marek Novák (Kacubó Kenrikai Praha)
1. miesto: tím Tantum Verde v zložení:
- Jana Ziegelheimová (Sandómon Praha)
- Katarína Peťková (Furinkazan Bratislava)
- Jindřich Ziegelheim (Sandómon Praha)
Fighting spirit získala Kateřina Jiřičková (Sandómon Praha)
V nedeľu po skončení turnaju sensei absolvoval výlet do obce Hronsek, kde sa nachádza kultúrna pamiatka zapísaná do zoznamu Unesco, drevený evanjelický kostol z 18. storočia. Na druhý deň ráno sme vyrazili do Bratislavy, odtiaľ na letisko Schwechat, z ktorého letelo senseiovi lietadlo cez Mníchov do Valencie.
Tohtoročný seminár prišli podporiť zahraniční účastníci zo Slovinska a z Čiech. Celkovo sa akcie zúčastnilo 34 cvičencov. V porovnaní s minulým rok sme opäť zaznamenali nárast počtu účastníkov. Dovolím si tvrdiť, že táto akcia si začína nachádzať svoje miesto v kalendári mnohých kendokov. Dúfame, že budúcoročný seminár a turnaj bude mať ešte bohatšiu účasť.
Fotky.


MÁJ

• Ako každoročne, bol mesiac máj venovaný najväčšej Iaido akcii v centrálnej Európe s názvom Jarný Iaido seminár 2009. Účasť na tomto ročníku bola pravdepodobne poznamenaná súčasnou hospodárskou krízou, zúčastnených bolo len 56. Čo je oproti minulým rokom pokles. Čo však pre nás bolo dôležitejšie, aj tento rok nás poctil návštevou sensei Victor Cook (7.Dan Iaido Renshi) s jeho manželkou Terry (5. Dan Iaido) a ich priateľom Johnom Piperom (5.Dan Iaido). Títo traja boli spoločne s Gáborom Hábermeyerom a Oggym Kozsurovom aj komisiou pri nedeľných skúškach po 3.Dan vrátane. Piatňajší večer sme ako obvykle príjemne strávili diskusiou s učiteľmi o rôznych témach. V sobotu ráno sme však už boli pripravení na praktiku nekonečného Sei Tei Iai. Nekonečného z pohľadu neustáleho zlepšovania techník, sekov, presných pozícíí, kigurai (ktoré sensei výrazne zdôrazňoval), metsuke, atd.....
Hneď ráno sme sa rozdelili na skupinu ktorá šla na skúšky a tých ostatných. Počas soboty sa obe skupiny postupne venovali celému Sei Tei.
Nedeľa sa od rána niesla v duchu nastávajúcich skúšok. Naša skúšková skupina cvičila vybrané Sei Tei kata a TóRei. Okolo nás "krúžili" Terry, John a Gábor ktorých pozorným očiam nič neuniklo. Radili nám čo ešte pred skúškami zlepšiť, na ktoré body cvičenia si dávať pozor alebo čo si bude komisia všímať. Ostatná skupina cvičila Koryu. Ak som si dobre všimol, tak Chuden.
Skúšky prebehli relatívne rýchlo, nakoľko prihlásených bolo len 19 ludí, z ktorých boli úspešní všetci okrem dvoch. Všetkým touto cestou ešte raz gratulujeme. Fotky z akcie nájdete na tomto linku.


APRÍL

• V krásny aprílový deň, konkrétne dvadsiateho piateho, sa v Turčianskych Tepliciach uskutočnil Iaido seminár spojený so skúškami po 2. Kyu vrátane, pod vedením sensei-a Gabriela Baniča, ktorému asistovali Miloš Kovačik, Juraj Váňa, Pavel Valentik a Rastislav Pavlus.
Napriek včasnému vstávaniu dorazili všetci v dobrej nálade a s plnými silami. Iaido nadšencov dorazilo okolo 40 a všetci sme začali cvičiť po 9-tej hodine. Učitelia si rozdelili všetkých iaidoka do malých skupín podľa dosiahnutých skúseností. Cvičenie trvalo dve a pol hodiny, ale ani tie nestačili na úplné zacvičenie celého SeiTei Iai.
Po hodinovej obednej prestávke sa už cvičiaci rozdelili na tých, ktorí sa chystajú na skúšky a na tých, ktorí nie. Na skúšky sa hlásilo dokopy 7 ľudí, z toho traja na 2-kyu a štyria na open. 2-kyu úspešne dosiahli všetci traja zúčastnení, na open spravili dvaja na 3-kyu, dvaja na 4-kyu. Fotky zo skúšok nájdete tu. Po tejto udalosti sa už každý pobral svojou cestou a s páliacim slnkom uháňal kam ho auto viezlo.

• Vikend po Velkej noci (18 - 19.4.) prebehol Hachidori kendo seminar v Liptovskom Mikuláši, ktorý sa konal pod vedením Mira Mihaloviča. Asi aj kvôli tomuto termínu sa seminár konal v komornom duchu, čo nakoniec nebolo mínusom, ale naopak, Miro sa nám mohol venovať individuálne. Seminár začal hodnotením úrovne jednotlivých učastníkov. Každý tak mal možnosť na začiatku zistiť svoje status quo a potom sa už len zlepšovať :) Seminár bol sústredený na prácu s telom, tažiskom a na nácvik útočných techník. Veľa priestoru bolo venovaného aj ji-geiku a rozoberaniu chýb každého jednotlivca. Večer sme sa išli ubytovať do Bešeňovej na privát, kde sme ešte dlho rozoberali informácie z celého dňa. Ráno druhého dňa nás čakal doobedňajší tréning, na záver ktorého bolo posúdenie keika každeho účastníka. Každý si tak mohol individuálne vyhodnotiť prínos zo seminára. Napriek pomerne malej účasti to bola vydarená akcia, akých by mohlo byť viac.


MAREC

• V dňoch 28. až 29.3.2009 sa konal 4. ročník NKL o Majstra SR, ako už býva tradíciou, v Turčianskych Tepliciach.
Začalo sa už v piatok 27.3. a to malým úvodom k základom kenda a rozhodcovským seminárom. Potom sa ešte dlho do noci diskutovalo v miestnych pohostinských zariadeniach a v dojo o rôznych aspektoch kenda. :) V sobotu doobeda a po krátkej prestávke aj poobede prebehol kendo seminár pod vedením Mira Mihaloviča.
Po nácviku základných sekov a práci s telom nasledoval nácvik rôznych techník, často aj zdvojených. Myslím, že každý dostal zabrať a mal možnosť zistiť, kde sú jeho hranice. Večer boli ešte skúšky po 2.kyu. Väčšina zúčastnených spravila, možno niektorí aj nad svoje očakávania, ale poniektorí mali "blok" a nepreukázali kvalitu, na ktorú sme u nich zvyknutí.
Potom sa vyrazilo do mesta na spoločnú večeru a oslavu nadobudnutých diplomov. Prebehla aj neoficiálna porada o budúcnosti kenda na Slovensku, kde sme si dali za cieľ zúčastniť sa nadchádzajúcich ME v Maďarsku, potom v Polsku a aj MS vo Švajčiarsku. Bol schvalený aj program akcií v tomto roku. V nedeľu prebehol turnaj o Majstra SR, kde opäť zvíťazil Roman Mihalovič pred Mirom Mihalovičom (obaja Hachidori Lipt. Mikuláš), tretie miesto získal Rasťo Pazdernatý (Furinkazan Bratislava). Bol ocenený aj Rasťo Oravec ako najlepsi "bojovy duch" a Boris Tomčík ako najlepší nováčik (obaja z Furinkazan Bratislava). Najpočetnejšie bol zastupený klub Furinkazan Bratislava, ale ani ostatné kluby nezaostavali a tak sme mali tentokrát najpočetnejšiu účasť zo všetkých ročníkov.


FEBRUÁR

• Od 14. do 18. februára 2009 susednú Viedeň opäť navštívila delegácia kendokov z International Budo Univerzity pod vedením prof. Minoru Makita (8. Dan Kendó). Profesorovi Makitovi sekundovali Akira Ijima (8. Dan), Toshio Marubashi (7. Dan) a Kimiharu Iwakiri (7. Dan) spolu s veľkým počtom japonských študentov (približne 30) s technickými stupňami 3. – 4. Dan.
Počas tejto návštevy prebehli celkovo 4. tréningy. Slovensko malo zastúpenie v podaní členov bratislavského dojo Furinkazan a košického Cassovia kendó klubu. Všetci zúčastnení sme si cvičenia pochvaľovali, hlavne po ich skončení, keď sme ich bez ujmy prežili. :-)
Skladba jednotlivých tréningov bola v podstate rovnaká. Tréningy boli 2-hodinové. Po krátkej rozcvičke a suburi sme si obliekli bógu. Po kirikaeshi sme robili keiko vo dvojiciach – nácvik šikake a ódži waza podľa inštrukcií vedúceho tréningu. Nasledovalo ji-geiko vo dvojiciach a na záver voľné ji-geiko. Tréningy boli fyzicky náročné. Japonskí študenti boli otvorení a ochotní nám poradiť, či už v spoločných cvičeniach alebo aj počas voľného ji-geika. Táto účasť bola pre každého z nás prínosom.
Zopár fotografií z akcie nájdete v sekcii fotogaléria.


• Na prelome januára a februára 2009 sa v hlavnom meste Maďarska, Budapešti, uskutočnila súťaž v Iaido – II.Budapest Iaido Taikai Open. Samotnej súťaži predchádzal seminár zameraný na pravidlá súťaže a princípy rozhodovania, pod vedením skúseného viacnásobného majstra Európy a medzinárodného rozhodcu, Patrika Demuyncka, 7.dan Iaido Renshi.
Samotného semináru, pozostávajúceho z jeden a poldňového cvičenia Iaido Sei Tei Iai sa zúčastnilo okolo 100 cvičencov z Maďarska, Chorvátska, Čiech a Slovenska. Počas semináru boli detailne vysvetlené pravidlá Taikai, ako aj bolo zdôraznené, na ktoré detaily počas cvičenia sa prihliada a čo môže u rozhodcov zavážiť.
V druhej polovici seminára sa účastníci rozdelili na dve skupiny. Prvá skupina, od tretieho danu vyššie sa zaúčali do tajov rozhodovania, druhá skupina, do druhého danu vrátane, sa zase snažila odhaliť detaily celého postupu pri bojoch počas taikai.
V nedeľu poobede došlo k rozlosovaniu v oboch kategóriách – Mudan ( 17 súťažiacich ) a Shodan+Nidan ( 24 súťažiacich )
Slovensko bolo reprezentované Hidari Iai Zen Do Košice, pričom v kategórii Mudan sa taikai zúčastnili Veronika Pichaničová, Adriana Nagyová a Richard Loukota. V kategórii Shodan+Nidan sa taikai zúčastnil Marián Bartko.
S výsledkami môžeme byť v celku spokojní. Veronika síce nepostúpila zo skupiny, ale Adriana, Richard a Marián svoje skupiny suverénne ( so skóre 6:0 ) vyhrali a postúpili do pavúka. Všetci traja svoje prvé súboje v pavúku opäť vyhrali po 3:0, ale následne sa ukázala smola v losovaní, pretože vo štvrťfinále sa Adriana a Richard stretli vo vzájomnom súboji. Tento boj, ktorý bol viacerými označený ako predčasné finále zvíťazil Richard Loukota 2:1 a postúpil do semifinále, kde opäť zvíťazil 2:1 a postúpil do finále. Vo finálovom boji opäť dokázal rozvahu a chladnú hlavu a zvíťazil 2:1, čím sa stal víťazom kategórie Mudan.
Mariánovi sa podarilo postupne zdolať ďalších súperov, ale vo štvrťfinále bol Jozef Smolka z Českej Republiky nad jeho sily a prehral 1:2.
Celkové hodnotenie našich pretekárov na tejto súťaži je pozitívne. Zo štyroch účastí dve piate miesta a jedno prvé miesto, sa ukazujú ako perspektívne pre ďalšie napredovanie.
Fotky z akcie nájdete vo fotogalerii. Ospravedlňte prosím zníženú kvalitu fotiek (boli vytvárané z videa). Video možete nájsť na stránkach Hidari Dojo.



end

| SPÄŤ |
HOME