SKF
| SPÄŤ |

AKTIVITY - 2011


OKTÓBER

• Tohtoročné Majstrovstvá Európy v iaido sa odohrali v jednom z najmenších štátov Európy ležiacom na hranici medzi Španielskom a Francúzkom – Andorre. Zúčastnilo sa ich dvadsať krajín z Európy a Jordánsko.
Celá udalosť bola rozdelená opäť na dve časti, pričom prvou časťou bol seminár pod vedením japonskej delegácie: Toshihiko KAWAGUCHI Sensei Iaido Hanshi 8 Dan (72), Junichi KUSAMA Sensei Iaido Hanshi 8 Dan (61) a Shuichi KAMIKOKURYO Sensei Iaido Hanshi 8 Dan (61). Počas seminára sa vysvetľovalo a intenzívne cvičilo v troch skupinách rozdelených podľa technických stupňov. Postupne sa prešlo všetkých dvanásť kata Sei Tei Iai a vysvetlilo sa zopár noviniek a upresnení v každej z kata.
V sobotu boli prezidentom EKF, pánom Alainom Ducarme, slávnostne otvorené 18. Majstrovstvá Európy. Prvý deň prebehli boje v šiestich individuálnych kategóriách na štyroch shiai-jo. Slovensko malo aj tento rok svoje zastúpenie, tentokrát kategórii 1.dan – Adriana Nagyová a v kategórii 3.dan – Marián Bartko, obaja z Hikari Dojo Košice.
Adriana sa po prehre v základnej skupine a postupe z druhého miesta správne namotivovala a v ďalších bojoch hladko zdolávala svojich súperov výsledkami 3:0 a po víťazstvách v medzikole, prvom kole, štvrťfinále a semifinále sa prebojovala do finále. Tu narazila na svojho premožiteľa zo základnej skupiny. Finálový duel bol podľa rozhodcov nesmierne vyrovnaný a bolo skutočne obtiažne určiť víťaza. Rozhodcovia pod vedením Cook senseia však po tuhom boji prisúdili prvé miesto belgičanovi Verwakovi v pomere 2:1 ( Cook sensei udelil zástavku našej reprezentantke ).
Mariánovi sa v základnej skupine, ktorú vyhral darilo viac, tak isto aj v prvom kole, kde zdolal anglickú reprezentantku. Vo štvrťfinále však narazil na budúceho majstra Európy Kleina z Nemecka a podľahol mu 3:0, čím však celkovo obsadil 5.miesto.
Aj napriek prehre vo finále je Adrianina strieborná medaila spomedzi tridsiatich štartujúcich v kategórii 1.dan veľkým úspechom pre slovenské iaido.
Gratulujeme.


JÚN

• V dňoch 10.-12.6.2011 zorganizoval bratislavský kendó klub Furinkazan pod záštitou SKF v poradí 5. ročník letného kendó semináru pod vedením Mike Davis senseia (7. dan Kendo Kyoshi). Seminár sa uskutočnil po druhý krát v Radave, čo sa opäť ukázalo ako veľmi dobrá voľba. Zastúpenie na seminári mali všetky kluby zo Slovenska, dokopy sa akcie zúčastnilo 20 kendokov.
Piatková časť bola vyhradená rozhodcovskému semináru, kde boli účastníci rozdelení do dvoch skupín, rozhodcovia a súťažiaci. Po prestriedaní všetkých rozhodcov sa skupiny vymenili. Zavŕšením bolo hodinové ji-geiko, čo znamenalo skvelý štart semináru.
V sobotu boli na pláne dve tréningové (trojhodinové) jednotky, pričom prvá bola venovaná najmä shinai kendó, zo začiatku úplné základy (kirikaeshi, kihon waza), neskôr pokročilejšie techniky (kaeshi, suriage, ...). V druhej časti sme sa venovali precvičovaniu kendó kata, na koniec nechýbalo ji-geiko. Večer sa priamo v penzióne konala sayonara party.
Nedeľa patrila turnaju tímov (trojčlenných). Tradícia tímového turnaju ako súčasť letného kendó semináru bola založená pred troma rokmi pod názvom Slovak kendo cup, takže tento rok sa konal 3. ročník. Na prvom mieste sa umiestnil bratislavský tím "Me gusta" v zložení Michal Kern, Boris Tomčík a Michal Trochta; druhé miesto si vybojoval tím "Blue Devils" z Hachidori dojo LM v zložení Miro Mihalovič, Karol Ištok a Roman Lizuch (ktorý bol následne odmenený aj cenou "Fighting Spirit") a tretie miesto bolo udelené bratislavsko-košickému tímu "Kekeba", ktorý reprezentovali Miro Palacka, Miro Skyba a Juraj Jursa.
Seminár ako aj turnaj boli opäť vynikajúcou skúsenosťou, sensei mal vždy pohotovú odpoveď na všetky otázky a tiež nesklamal svojím povestným humorom. Sensei odletel s prísľubom vrátenia sa aj na budúci rok, takže sa už teraz veľmi tešíme a dúfame, že sa streneme v hojnejšom počte.
Prinášame aj pár fotiek z akcie.


APRÍL

• Tohtoročný jubilejný 15. ročník medzinárodného turnaja Donau Cup sa uskutočnil cez víkend 16. – 17. apríla 2011 v rakúskom Perchtoldsdorfe (okrajová časť Viedne).
V sobotu sa uskutočnil turnaj jednotlivcov, najskôr žien, potom mužov. Slovensko na turnaji jednotlivcov zastupovali členovia bratislavského kendó dojo Furinkazan. Turnaju mužov sa zúčastnili: Miroslav Palacka, Boris Tomčík, Michal Trochta, Matej Poliaček a Roman Filippov. Cez pooly nepostúpili Miro a Boris, zvyšní traja chalani vypadli v prvom kole K.O. systému. Umiestnenie na prvých troch miestach v kategórii mužov:
1. Prayer Luca, 3. Dan, Kenshikan dojo Viedeň, Rakúsko
2. Ebersberger Ingo, 4. Dan, WKV – Wiener Kendo Verein, Rakúsko
3. Ichii Eiji, 6. Dan, Düsseldorf Shonen kendo klub, Nemecko
3. Pandurič Tomislav, 3. Dan, Agatsu dojo, Chorvátsko

V nedeľu sa konal turnaj teamov. Jediný slovenský team s názvom "Furinkazan" tvorili tí istí účastníci, ako na turnaji jednotlivcov, akurát Mateja vystriedal Michal Jakubčo. V poole sme boli len 2 teamy, súperov z "RAU – Ronin of Austria United" sme zdolali a tak sme postúpili z 1. miesta. V K.O. systéme nás však vyradil team "Kendo Tirol 1" (skončili nakoniec tretí). Z našich sa najviac darilo Borisovi, keď ak jediný získal za náš team dva ippony proti "tirolákom". Umiestnenie na prvých troch miestach:
1. Dusseldorf Shonen Kendo klub, Nemecko (päť Japoncov s tech. stupňami 3. – 6. dan)
2. Válogatott (reprezentačný team mužov Maďarska)
3. J-ladies (päť Japoniek pôsobiacich v Európskych kendo kluboch)
3. Kendo Tirol 1, Rakúsko

Celkovo sa turnaju jednotlivcov zúčastnilo 74 mužov a 22 žien, turnaju teamov sa zúčastnilo 112 ľudí v 23 teamoch. Naši priatelia z Čiech vytvorili 3 teamy, pricestovali 14-ti. Slovensko malo zastúpenie v podobe vyššie spomenutých 6-tich členov Furinkazan dojo.


Ada_poland• Poľská kendo federácia v priebehu 8.-10.4.2011 uskutočnila 5. Otvorené majstrovstvá Poľska v Iaido. Súčasťou súťaže bolaj seminár pod vedením skúsených senseiov – Robert Rodrigez 7.dan, Andy Watson 5.dan, Harry Jones 5.dan, Henry Schubert 5.dan, Jose Abraca 5.dan. Seminár prebiehal dosť netradične v piatok poobede až do nočných hodín.
V sobotu prebehlo taikai jednotlivcov za účasti zástupcov z Poľska, Čiech, Maďarska, Španielska, ale aj Slovenska. Slovensko bolo aj tentokrát reprezentované členmi Hikari Dojo Košice, ale aj jedným členom Fatra Dojo Turčianske Teplice – Mirom Gajdošom.
Celkový počet pretekárov bol 87, pričom najviac obsadená kategória bola Mudan, kde bolo 34 štartujúcich. Hikari Dojo v nej malo dvoch zástupcov, Eriku Gogoľovú a Iva Nutára. Obom sa darilo a postupom z poolu a neskôr aj pavúkom K.O. systému sa prepracovali do semifinále, kde sa na nešťastie stretli. V tomto zápase vyhral Ivo a postúpil tak do finále. Erike ostal priestor na boj o tretie miesto.
V kategórii Shodan za Hikari Dojo zabojovala Adriana Nagyová, ktorá prešla poolom a vyraďovacím K.O. systémov bez zaváhania až do finále.
V kategórii Sandan sa Mariánovi Bartkovi nedarilo podľa jeho predstáv, pretože nepostúpil ani z poolu, v ktorom sa ocitol v spoločnosti neskorších finalistov. Obaja títo borci boli zatiaľ nad jeho možnosti.
Dva finálové zápasy členov Hikari Dojo skončili víťazstvom a tak sa podarilo okrem Erikinho 4.miesta získať v individuálnych kategóriách hneď dve zlaté medaile.
Veľmi dobre si viedli v individuálnych kategóriách Česká reprezentácia, ktorá zásluhou Pavly Štěpánovej získali zlato v kategórii Nidan a Tomáša Kyncla striebro v kategórii Yondan. V nedeľu súťaž pokračovala kategóriou tímov. Hikari Dojo sa najprv podarilo z druhého miesta prebojovať do K.O. systému, kde postupne vyradili tímy z Opole, PSKIJ Poznaň a stretli sa vo finále so zástupcami Bumeikan Katowice. Vo veľmi dobrom a zo strany Hikari Dojo takticky výborne zvládnutom boji sa podarili pre Slovensko vybojovať zlaté medaily.

Výsledky:
Mudan – Ivo Nutár - 1.miesto, Erika Gogoľová - 4.miesto
Shodan – Adriana Nagyová - 1.miesto
Tímy – Bartko, Nagyová, Nutár, Gogoľová – 1.miesto

Fotky z akcie.


FEBRUÁR

• Poľská kendo federácia zorganizovala tohto roku otvorené Majstrovstvá Poľska v Jodo v meste Poznaň. Dvojdňový seminár a následné Majstrovstvá Poľska viedla pätica renomovaných učiteľov: Momiyama Takao Sensei (6 Dan Renshi), Jef Heuvelmans (6 Dan Renshi), Alan Nash (6 Dan Renshi), Andy Watson (5 Dan), Harry Jones (5 Dan), čo zabezpečilo vysokú úroveň výkladu, ale hlavne cvičenia. Prvý deň prebiehal osemhodinový seminár, na ktorom sa vysvetlilo a odcvičilo všetkých dvanásť kata Jodo. Druhý deň sa v rámci dvojhodinovej rozcvičky pred taikai prešlo opätovne všetkých dvanásť kata, pričom na každú bolo len 5 minút aj s kotai.
V doobedňajších hodinách sa rozbehla samotná súťaž, pričom sa súťažilo v štyroch kategóriách – mudan, shodan, nidan, sandan. Slovenké jodo bolo aj na tomto podujatí zastúpené len členmi Hikari Dojo Košice, Adrianou Nagyovou a Mariánom Bartkom. Obaja nastúpili v kategórii mudan. Spoločnými silami, pretože si navzájom pomáhali ako tachi, sa prepracovali medzi šestnástimi jodoka v kategórii až do semifinále, kde sa stretli vo vzájomnom boji. Ten nakoniec vyhrala Adriana 2:1 a postúpila do finále, ktoré sa odohrávalo pred kamerami Poľskej televízie.
Po vyrovnanom finálovom boji obsadila Adriana po prehre 1:2 druhé miesto. Spoločne s Mariánovym 3.miestom je to veľmi pekná vizitka košického jodo.
Výsledky:
Adriana Nagyová – 2.miesto kategória mudan
Marián Bartko – 3.miesto kategória mudan
Po vyhlásení výsledkov a odovzdaní cien ešte nasledovali skúšky až po 3.dan vrátane. Marián Bartko obdržal na skúškach 1.dan. Gratulujeme.
Fotky z akcie.

26. a 27.2.2011 sme sa opätovne mohli stretnúť na seminári s hádam najznámejším učiteľom iaido a jodo na Slovensku, senseiom Cookom a jeho manželkou lady Terry. Tentokrát to však nebolo na Slovensku, ale v Poľskom meste Gliwice, kde sa konal seminár pod senseiovým vedením a tiež aj 2.kolo Poľského pohára v iaido.
Slovenské iaido bolo aj na tomto seminári a taikai zastúpené opäť len členmi Hikari Dojo Košice. V priebehu jeden a pol dňa účastníci seminára obdržali od senseia množstvo informácií o všetkých dvanástich katách Sei Tei Iai. Niektoré boli úplne nové, niektoré boli pripomenuté na osvieženie pamäti. Cvičilo sa v dvoch skupinách. Jedna bola tvorená žiackymi stupňami kyu, druhá majstrovskými stupňami dan.
V nedeľné popoludnie prebehli skúšky a potom taikai, 2.kolo Poľského pohára v iaido. V taikai Marián Bartko zaujal miesto medzi rozhodcami a Adriana Nagyová medzi pretekármi v kategórii Judansha ( spoločná kategória 1. a 2. danov ). Ani tentokrát sa nestratila a až po prehre vo finále obsadila celkovo 2.miesto s osobnou pochvalou od Cook senseia a lady Terry.
Fotky v galérii.


JANUÁR

• V dňoch 29. a 30. januára 2011 sa uskotočnili každoročné Majstrovstvá Slovenska v Kendo spojené so seminárom pod vedením senseiov Miroslava Mihaloviča, Karola Ištoka a Rastislava Pazdernatého.
Akcie sa zúčastnilo dokopy 17 kendokov, pričom boli zastúpené všetky regióny Slovenska; za Bratislavu Furinkazan Dojo, z Liptovského Mikuláša Hachidori Dojo a Košice reprezentovali kendokovia z Cassovia Kendo Klubu.
Seminár začal v sobotu o 9:00 a v jeho prvej časti bol orientovaný najmä na nácvik správnych sekov, kihonov a kirikaeshi. Druhá časť semináru bola zo začiatku venovaná kendo kata, najmä prvým piatim. Potom nasledovalo shinai kendo zamerané opäť na kihon, neskôr na techniky, uchikomi-geiko, kakari-geiko a aj vytúžené ji-geiko. Sobotný večer bol ukončený skúškami, ktorých za zúčastnilo 5 cvičiacich. Všetkým sa podarilo skúšky úspešne absolvovať a získať príslušný technický stupeň.
V nedeľu sa uskutočnil turnaj o majstra SR v kendo za rok 2010. Najprv sa bojovalo v 5 pooloch, z ktorých dvaja postúpili do K.O. systému. V semifinále sa stretli Michal Trochta (Furinkazan) proti Karolovi Ištokovi (Hachidori) a Miroslav Mihalovič (Hachidori) proti Miroslavovi Skybovi (Cassovia). Do finále postúpili Michal Trochta a Miroslav Mihalovič, ktorý nakoniec vyšiel z tohto súboja víťazne a obhájil titul majstra SR v kendo. Boj o tretie miesto vyznel v prospech Karola Ištoka. Cena "bojový duch" putovala do Košíc zásluhou Miroslava Skybu.
Kompletná tabuľka výsledkov v jednotlivých pooloch a finálových bojov.

• V priebehu 29. a 30.1. prebehol 4.ročník Budapešť Iaido Taikai Open. Víkend začal sobotným seminárom pod vedením Patrik Demuynck senseia z Belgicka a Hunora Mihálika senseia z Maďarska. Sensei najprv krátko a výstižne povedali o tom, aké je v rozvoji iaidoka dôležité nie len praktikovať iaido a absolvovať skúšky, ale tak isto aj zúčastňovať sa súťaží. Toto krédo vychádza zo samotných princípov Budo a je neustále prízvukované japonskými senseimi. Okrem vysvetlení cvičenia všetkých kata Sei Tei Iai sa v poobedňajších hodinách uskutočnil seminár pre rozhodcov, ktorého sa zúčastnili všetci nositelia technického stupňa sandan a vyššie.
V nedeľu sa po voľnom cvičení rozbehla samotná súťaž. Slovenské iaido bolo opäť reprezentované len štyrmi členmi Hikari Dojo Košice. Súťažilo sa v štyroch kategóriách a celkovo sa taikai zúčastnilo okolo štyridsať iaidoka. Košičania sa opäť nestratili a vybojovali si aj tentokrát v konkurencii medaily.
Výsledky:
kategória 6.kyu – 2.kyu: Štefan Fečo - 1.miesto, Ivo Nutár - Fighting spirit
kategória 1.kyu – 1.dan: Adriana Nagyová - 1.miesto
kategória 3.dan: Marián Bartko - 3.miesto


end

| KENDÓ | IAIDÓ | JODÓ | NOVINKY | AKTIVITY | KONTAKTY | DOKUMENTY | ETIKA | LEGENDY | FOTOGALÉRIA | FÓRUM | LINKY |
HOME